Inhoud zwangerschapsyogalessen..

Een weg om je voor te bereiden op het verloop van de zwangerschap, de bevalling en de postnatale periode.

Locatie: Centra 71, Heideburen 71, Heerenveen.

In de les komen aan de orde:

 • losmaakoefeningen
 • ademtechnieken om de weeën goed op te vangen
 • bewegingsoefeningen
 • ontspanningsoefeningen
 • informatie betreffende de zwangerschap, bevalling en kraamtijd, o.a. aan de hand van

vragen, opmerkingen, bevallingsverslagen en thema’s

Met regelmaat is er een partnerles. Deze ‘prikken’ we in gezamenlijk overleg op een vrijdagavond.

Hierin komt alles rond bevallen aan de orde, zodat jijzelf en ook je partner goed voorbereid zijn op wat er gaat komen. De partner krijgt mee, dat hij/zij niet werkeloos aan de zijlijn hoeft te staan maar daadwerkelijk de vrouw tijdens de bevalling kan ondersteunen/coachen. In deze les worden ook enkele massagetechnieken (eenvoudig, over de kleding) en acupressuurpunten aangereikt en worden de ademoefeningen samen met de partners gedaan.

Deze partnerles staat los van de cursus, in die zin, dat er niet aan meegedaan moet worden (de meeste stellen doen wel mee, maar een enkele keer kan het niet of wil bijvoorbeeld de partner niet).

Ik raad deelname aan deze les wel aan. Er zijn apart kosten aan deze les verbonden.

Het betreft instroomgroepen, wat inhoudt, dat je begint en stopt wanneer jij wilt (de meeste vrouwen gaan door tot de bevalling, maar dat bepaal jij zelf). Een groep bestaat uit ca. 8 vrouwen.

Advies is 10-12 lessen, maar dat is gemiddeld, je mag eerder of later beginnen.

Op officiële feestdagen en in de schoolvakanties is er geen les. M.u.v. de zomervakantie: dan wordt er gedurende 4 weken geen les gegeven (bouwvak).

Wat je mee mag nemen naar de les:

-een badlaken, slaapzak o.i.d. (om op de mat te leggen; er zijn matten in de cursusruimte),
-eventueel een flesje water;
-gemakkelijk zittende kleding, zodat je goed kunt bewegen.

Na je bevalling is er de mogelijkheid tot een keer samenkomen met je eveneens bevallen medecursisten, om elkaars ervaringen te delen.

Ook bestaat de mogelijkheid tot het volgen van een cursus ‘yoga na de bevalling’, welke van tijd tot tijd plaats vindt, data in overleg, bestaande uit 5 lessen. De faktuur is gebaseerd op de startdatum t/m de maandag/dinsdag voor de uitgerekende datum of een door jou opgegeven einddatum.

Wanneer je eerder bevalt of opzegt, geldt deze datum als de laatste; je kunt dan het retourstrookje (aan de faktuur) opsturen met je bankgegevens, dan krijg je het teveel betaalde terug gestort.

Waarom zwangerschapsyogalessen?

Zwangerschapsyoga kan tal van voordelen bieden voor aanstaande moeders, zowel fysiek als mentaal. Hieronder staan enkele voordelen van zwangerschapsyoga:

 • Vermindert stress: Yoga is bekend om zijn vermogen om stress te verminderen en het lichaam te ontspannen. Dit is vooral nuttig tijdens de zwangerschap, aangezien veel vrouwen zich angstig en gestrest voelen over de aanstaande bevalling.
 • Verbetert de bloedsomloop: Yoga-oefeningen bevorderen de bloedsomloop, wat kan helpen bij het verminderen van zwelling en het voorkomen van spataderen, die vaak optreden tijdens de zwangerschap.
 • Versterkt de spieren: Zwangerschapsyoga kan helpen bij het versterken van de spieren die nodig zijn voor de bevalling, zoals de bekkenbodem- en buikspieren.
 • Verbetert de slaap: Zwangerschapsyoga kan helpen bij het verbeteren van de slaap, wat essentieel is voor een gezonde zwangerschap.
 • Verbetert de ademhaling: Yoga richt zich op de ademhaling, wat kan helpen bij het beheersen van angst en het bevorderen van een rustige geest. Dit kan ook nuttig zijn tijdens de bevalling, omdat het kan helpen bij het beheersen van pijn en het bevorderen van ontspanning.
 • Bevordert een gezonde zwangerschap: Regelmatige beoefening van zwangerschapsyoga kan helpen bij het verminderen van complicaties tijdens de zwangerschap, zoals hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes.

Kortom, zwangerschapsyoga kan een uitstekende manier zijn voor aanstaande moeders om zich voor te bereiden op de bevalling en om een gezonde en ontspannen zwangerschap te bevorderen.