Inhoud gewone yogalessen

De bakermat van de yoga ligt in het verre Oosten, India.
Rond de jaren ’60 kreeg yoga in het Westen meer bekendheid, mede door een bezoek van de Beatles aan Maharishi Mahesh Yogi in Rishikesh.
Veel jongeren reisden in die tijd af naar India, o.a. om kennis te maken met yoga- en meditatiebeoefening.

Het heeft daarna nog lange tijd geduurd voordat het idee, dat yoga zweverig zou zijn en/of alleen maar goed voor mensen met fysieke of mentaal/emotionele problemen ontkracht werd. Tegenwoordig beoefenen veel mensen ( jong, oud, man, vrouw, zwanger, met en zonder klachten) deze zo gezonde discipline.

Yoga is niet alleen maar wat oefeningen doen en daarna 5 minuten stil liggen (dan zou het een veredelde soort gymnastiek worden). We werken aan het lichaam, de geest (gedachten/emoties) en de adem, maar ook de wijsheid vanuit de yoga-filosofie is belangrijk om lichaam, geest en adem in balans te brengen.

Er zijn meerdere yoga-vormen, de bekendste in het Westen is de hatha-yoga. Dit is de enige lichamelijke yogavorm die voorbereidt op de meer meditatieve yoga-disciplines, zoals jnana-, bhakti-, karma-, mantra- en rajayoga.

Meditatie

De Tibetaans-boeddhistische weg kent soortgelijke disciplines, b.v. de meer lichamelijke (Lu Jong, Tsa Lung, Tummo, Tog Chod) en de meer meditatieve (Bliss, Rigpa, Tibetaans-boeddhistische mindfulness).

In mijn lessen komen zowel oefeningen uit de bekende hatha-yoga alsook oefeningen uit de Tibetaans-boeddhistische disciplines aan de orde.

De indeling van een les is gemiddeld als volgt:

  • Losmaakoefeningen
  • Ademoefening(en)
  • Lichaamsoefeningen/-houdingen
  • Ontspanningsoefening

De ontspanningsoefening brengt je in een diepe ontspanning/stilte. Door deze oefening regelmatig te doen leer je ook in je dagelijks leven overmatige spanning eerder herkennen en weet je ook hoe deze los te laten. Hierdoor kunnen klachten/kwalen/ziektebeelden verminderen of soms zelfs verdwijnen.

Yoga kan voor iedereen bijdragen aan meer fysiek en mentaal/emotioneel welzijn!